Tuesday, October 20, 2009

Internet M'sia lembab!

Pelabur risau, internet M'sia lembab
Okt 19, 09 8:15pm
http://newbieinternet.com/perniagaaninternet/images/asia2008top.png
Syarikat-syarikat Australia yang berhasrat untuk melabur di Malaysia bimbang dengan tahap kelajuan Internet yang tidak memuaskan di negara ini, kata timbalan pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia- Australia, Michael Halpin.

Capaian Internet yang laju adalah penting bagi syarikat-syarikat Australia yang mempunyai dokumen besar untuk dihantar dari Malaysia ke ibu pejabat mereka di Australia, katanya.

"Ada dokumen teknikal yang amat besar dan selalunya kami mendapati ia mengambil masa yang panjang untuk menghantar dokumen-dokumen sebegini akibat kelembapan Internet di Malaysia.

"Capaian Internet di Australia lebih laju daripada di Malaysia.

Cellular broadband

ISP Technology Package download speed
Celcom 3G, 3.5G (HSDPA) 384 kbit/s, 3.6 Mbit/s
Digi EDGE, 3.5G (HSPA) 224 kbit/s, 7.2 Mbit/s
Maxis 3G, 3.5G (HSDPA) 384 kbit/s, 640 kbit/s, 3.6 Mbit/s
U Mobile 3G, 3.5G (HSDPA) 1.8-3.6Mbit/s


"Pelabur-pelabur Australia dan Amerika mendapati ini menjengkelkan dan menghalang mereka menjalankan perniagaan dengan sempurna," katanya kepada pemberita selepas memberi ucapan di majlis makan tengah hari dengan pegawai kerajaan negeri Selangor, wakil-wakil majlis perniagaan dan kedutaan asing.

Ditanya jika kelajuan Internet di Malaysia adalah lebih perlahan daripada negara-negara jiran, Halpin berkata:

"Tidak, tetapi adakah Malaysia mahu setaraf dengan mereka? Malaysia adalah pilihan utama sebagai destinasi pelaburan, tetapi perbezaan antara Malaysia, Indonesia dan Vietnam semakin hilang."
ISP Technology Package download speed
TMnet Streamyx ADSL, SDSL 384 kbit/s, 512 kbit/s, 1 Mbit/s, 2 Mbit/s, 4 Mbit/s
Jaring Flite Wired ADSL 1 Mbit/s
Maxis Wired ADSL 256 kbit/s, 512 kbit/s, 1 Mbit/s
Time HomeNET SDSL 256 kbit/s, 384 kbit/s, 448 kbit/s
Time Biznet SDSL 256 kbit/s, 512 kbit/s, 2 Mbit/s
Giga Broadband VDSL 2 Mbit/s, 3 Mbit/s, 5 Mbit/s, 5+5Mbit/s
Time Netlnyx Unknown 2 Mbit/s, 4 Mbit/s, 6 Mbit/s, 10 Mbit/s
PersiaSYS Ultraband Cable 700kbit/s, 900kbit/s, 2 Mbit/s, 8 Mbit/s


Isu lain yang menjadi kebimbangan syarikat-syarikat Australia dan bakal pelabur ialah tahap keselamatan, di mana terdapat banyak laporan berita mengenai jenayah kecil dan ragut di negara ini.

Halpin bagaimanapun berkata beliau tidak menjangkakan bahawa syarikat-syarikat Australia yang sedang beroperasi di sini akan berpindah tetapi keadaan ini mungkin akan menghalang kedatangan syarikat-syarikat baharu ke Malaysia.

"Syarikat-syarikat ini bertanggungjawab ke atas pekerja dan keluarga mereka yang dihantar ke sini. Isteri kepada seorang petugas telah kehilangan begnya dalam kejadian ragut baru-baru ini," katanya.

Wireless broadband

ISP Technology Package download speed
JARING Flite Wireless SOMA FlexMAX Mobile WiMAX System 384 kbit/s, 512 kbit/s, 1 Mbit/s
Time Webbit Unknown 384 kbit/s, 448 kbit/s, 512 kbit/s
Axis Broadband Unknown 512 kbit/s
Izzi Broadband IBurst 1 Mbit/s
Airzed WIMAX 1 Mbit/s, 1.5Mbit/s, 2Mbit/s
Hotgate Technology Inc Various broadband technologies
Packet One WIMAX 400kbit/s, 1.2Mbit/s, 2.4Mbit/s, 10Mbit/s
AsiaSpace WiMAX (AMAX) WIMAX 1.0Mbit/s, 1.5Mbit/s

Sementara itu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri telah mencadangkan kepada pihak berkuasa tempatan untuk memberi bantuan sokongan kepada pihak polis yang mengalami kekurangan tenaga kerja.

Beliau berkata pihak kerajaan negera mengambil berat isu keselamatan dan akan memberi perhatian kepada isu itu dalam bajet negeri 2010.

Mengenai pelabur-pelabur yang lebih menggemari Indonesia, Thailand dan Vietnam sebagai destinasi pelaburan, Khalid berkata mereka harus melihat Malaysia sebagai satu "batu loncatan" kepada pasaran Asia yang lebih besar seperti China.

Hotspot

ISP Technology No. of hotspots Download speed Remark
Time ZONE 802.11b
2 Mbit/s Free
TMnet Hotspot 802.11b More than 1100 384 kbit/s Prepaid, and VAS for TMnet Streamyx and TMnet 1515
JARING Flite Wifi 802.11b Approx. 60 384 kbit/s
P1 Hot Zone 802.11b/g More than 200 512 kbit/s

"Jika mereka ke negara lain, mereka mungkin terpaksa menunggu sehingga empat tahun lagi sebelum prasarana yang diperlukan siap, tetapi di negara ini, kebanyakan kemudahan telah siap sedia," katanya.

Menteri besar berkata banyak syarikat yang pada awalnya ingin menembusi pasaran China, kini beroperasi di Selangor kerana pelaburan di negara lain memerlukan program pembelajaran semula berikutan budaya perniagaan yang berlainan, tambahnya.

Majlis makan tengah hari yang dianjurkan oleh SSIC Bhd itu dihadiri pegawai-pegawai dari Indonesia, Cambodia, Singapura, Brunei, Korea Selatan, Maghribi, Tanzania, Zimbabwe, Lesotho, Papua New Guinea, Mesir, Bangladesh, Maldives, Sri Lanka, Australia dan majlis perniagaan Amerika.
http://blog.awalmart.net/wp-content/uploads/2009/07/statistik-pengguna-internet-dunia.jpg
SSIC berkata Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) meluluskan 138 projek pembuatan bernilai RM2.72 bilion di antara Januari dan Julai.

Daripada jumlah pelaburan, RM1.25 bilion adalah dari usahawan Malaysia, manakala baki RM1.46 bilion adalah dari pelabur asing.

Projek-projek tersebut menawarkan sejumlah 8,000 peluang pekerjaan. BERNAMA

No comments:

Post a Comment