Wednesday, December 30, 2009

IPTS FIRAUN!

ISU PTPTN

28 December 2009
http://eform.ptptn.gov.my:8080/SistemAduanOnline/images/ptptn-logo.jpg
Salam 2 all.
Saya sudah beberapa kali membangkitkan di Parlimen isu berkaitan dengan pembiayaan pembelajaran di IPTS/IPTA melalui skim PTPTN.
Antara aduan yang pernah saya terima adalah berkenaan penyalahgunaan wang PTPTN oleh IPT-IPT, terutamanya dikalangan IPTS.
Cuba bayangkan ada IPT yang mempunyai pelajar lebih daripada 12 ribu dan mengaut duit PTPTN melebihi RM400 juta!!
Kelihatan saperti PTPTN ini sudah menjadi saperi lubuk untuk mengaut kekayaan sebanyak mungkin. Dan ada IPT yang hidup semata-mata kerana duit PTPTN!!
Ini menyebabkan ada dikalangan IPT ini yang menyalahgunakan wang PTPTN ini. Masalah besarnya ialah Kerajaan melalui Kementerian Pengajian Tinggi mengamalkan dasar tidak menyalurkan wang PTPTN ini kepada pelajar, sebaliknya membayar kesemua wang PTPTN ini kepada IPT terbabit.
Akibatnya, ada pelajar menjadi mangsa tebusan kepada IPT-IPT ini. Ada maklumat kami terima yang IPT tertentu yang menyalahgunakan wang ini dengan menggunakannya untuk tujuan lain. Ada juga maklumat kami perolehi pengurusan IPT yang menggunakan wang ini sebagai "rolling fund" perniagaan lain! Maklumat ini sedang kami siasat dan perhalusi lebih mendalam sebelum tindakan lanjut kami ambil.
Terdapat juga maklumat kami perolehi daripada pelajar dan ibubapa yang tidak berpuashati dengan potongan-potongan yang tidak menasabah yang dibuat terhadap para pelajar antaranya didenda kerana rambut diwarnakan (walaupun pelajar bertudung dan warna dilihat semasa di dorm); kerana kasut sukan tak bersesuaian kononnya menurut peraturan IPT; kerana tidak meninggalkan pas pelajar semasa keluar masuk kampus dan macam-macam alasan remeh dan tidak masuk akal diguna oleh IPT-IPT ini untuk memeotong duit PTPTN pelajar..
Malah ada pelajar yang mengadu duit pembayaran hujung semester mereka terima kurang 40%-50%!!
Dan apabila pelajar meminta resit atau surat pengesahan pemotongan ini, maka mereka di ugut akan dikenakan tindakan, malah ada yang di ugut akan digagalkan peperiksaan, atau dibuang terus dari IPT. Maka ketakutanlah pelajar-pelajar ini, mereka terima sahaja tindakan drakonian dan lintah darat pihak IPT-IPT ini.
Saya bercadang untuk membawa isu PTPTN ini dengan lebih lengkap dan bersepadu, insyallah dalam sidang Parlimen akan datang.
Oleh itu saya memohon kerjasama dan bantuan saudara/i untuk membantu saya dalam isu ini dengan perkara berikut:
1. Apakah langkah yang sewajarnya diambil oleh pihak KPT dalam pembayaran wang PTPTN ini. Adakah dasar membayar terus kepada IPT ini perlu diubah dengan membayar kepada pelajar. Pihak KPT mendakwa kalau pembayaran dibuat terus kepada pelajar, maka dikhuatiri pelajar tidak akan membayar wang yuran dan lain-lain kepada pihak IPT. Saya telah mencadangkan supaya pihak IPT mengemukakan bil mereka kepada KPT dan pembayaran dibuat hanya untuk yuran dan lain-lain kepada IPT. Tetapi baki wang PTPTN termasuk elaun bulanan dibayar terus kepada pelajar oleh pihak KPT. Saya percaya kalau Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) boleh mengendalikan pembayaran saperti itu untuk pelajar diluar negara, mengapa pulak KPT tidak boleh melaksanakannya di IPT-IPT tempatan. Mungkin boleh ditubuhkan satu bahagian khas di KPT untuk mengendalikan urusan PTPTN ini dengan nama Jabatan Pengurusan PTPTN.
2. Saya perlukan maklumat dan butiran lebih jelas berserta bukti-bukti saperti resit, dokumen dan lain-lain untuk menilai samada perkara pemotongan tidak bermunasabah ini berleluasa (rampant) ataupun terhad kepada IPT-IPT tertentu sahaja. Oleh itu saya sangat berbesar hati jika dapat butiran serta bukti-bukti itu dihantar terus kepada saya melalui email

zul_lawyer@yahoo.com

atau melalui pos ke

ZULKIFLI BIN NOORDIN
TINGKAT 7, WISMA YAKIN
JALAN MASJID INDIA
50100 KUALA LUMPUR

Saya juga mengalu-alukan apa juga soalan tambahan atau persoalan dan isu serta cadangan lain yang ingin saudara/i bangkitkan berkaitan isu PTPTN ini untuk saya kemukakan kepada pihak Kementerian.
Perlu saya perjelaskan bahawa tujuan saya membangkitkan isu PTPTN ini adalah demi menjaga kebajikan dan kepentingan pelajar, bukannya untuk emnacari salah sesiapa.
Malahan saya punya hubungan baik dengan YB Dato Khaled Nordin dan YB Dato Saifuddin Abdullah, Menteri dan Timbalan Menteri KPT. Saya rasa mereka juga akan mengalu-alukan apa juga pandangan, cadangan dan bukti yang ada untuk menambahbaik dasar mereka.
Saya juga bertujuan supaya dapat kita membantu pihak KPT untuk mempertingkatkan perkhidmatan kepada rakyat khususnya para pelajar. Kita tidak mahu nanti ada pihak yang mengambil kesempatan membina kekayaan mereka daripada dasar PTPTN ini, dan lebih malang, menganiaya dan menzalimi pelajar kita di IPT-IPT.
Semoga ALLAH memberkati usaha kita semua.
Wassalam and grasias amigos.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
11 Muharram 1431
28 Disember 2009

Menjaga Rasulullah

Menjaga Kemuliaan Rasulullah
Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya Allah telah memilihku dan memilih untukku beberapa sahabat serta Ia jadikan di antara mereka menteri-menteriku, mertua-mertua dan menantu-menantuku, juga penolong-penolongku; oleh sebab itu sesiapa yang memburuk-buruk dan mencaci mereka, maka tertimpalah diatasnya laknat Allah dan Malaikat serta manusia seluruhnya; Allah tidak akan menerima daripadanya sebarang ibadat dan juga sebarang tebusan."
'Uwaimi bin Sa'idah 


Huraian:
Pengajaran hadith:
i) Sahabat-sahabat Rasulullah adalah orang-orang yang hidup sezaman dengan baginda.
ii) Mereka merupakan pembantu-pembantu baginda yang bekerjasama dengan sepenuh hati dalam menyampaikan ajaran Islam serta mengembangkannya. Oleh itu mereka adalan orang yang layak mendapat kemuliaan dan penghormatan daripada seluruh umat Islam.
iii) Sesiapa yang mencaci salah seorang daripada para sahabat Rasulullah s.a.w bererti ia telah mengengkari serta mendustakan kelebihan sahabat baginda yang telah perakui oleh baginda sendiri dan dengan itu bermakna dia juga telah memutuskan hubungannya dengan baginda.
iv) Cacian terhadap sahabat Rasulullah s.a.w adalah meliputi apa jua perkataan yang menyentuh sifat peribadi, aliran faham mazhabnya dan fahaman siasahnya kerana antara seorang sahabat dengan seorang sahabat baginda yang lain, mereka berlainan pendirian tetapi mempunyai alasan yang kukuh (penuh tanggungjawab dan pertimbangan akal yang sihat) untuk berbuat demikian.
v) Sesiapa yang didapati mencaci atau melaknat sahabat-sahabat baginda ia akan ditimpa laknat daripada Allah dan malaikat-Nya.
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

10 Artikel Popular 2009

10 Artikel Hiburan mStar Paling Popular 2009
SEPANJANG tahun 2009 ini, pelbagai kisah suka duka melingkari dunia hiburan tanahair. mStar Online juga tidak ketinggalan cuba menyampaikan kisah-kisah yang berlaku dalam industri ini untuk tatapan pembaca-pembaca.
Berikut adalah sepuluh artikel hiburan yang paling popular di kalangan pembaca mStar sepanjang tahun ini.
1. Jenazah Ustaz Asri Rabbani Selamat Dikebumikan
Pemergian vokalis kumpulan nasyid, Ustaz Mohd Asri Ibrahim, 40, ke Rahmatullah pada 13 Ogos lalu ternyata mengejutkan industri hiburan tanahair. Allahyarham pengsan semasa sesi latihan program Syahadah di RTM dan disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung ketika dalam perjalanan ke Hospital Pantai, Bangsar.
Selain seorang balu, Haliza, 38, arwah turut meninggalkan enam orang anak iaitu Mohd Nasimudin, 15, Mohd Fathi, 14, Nur Atikah, 12, Mohd Ilhan, 10, Sufiyah Munawarah, 6, dan Hamdi Rabbani, 4.
Asri menyertai kumpulan nasyid terkenal itu sejak ia ditubuhkan secara rasmi pada 1 Mac 1997 dengan dianggotai oleh sembilan orang termasuk dirinya. Asri juga pernah menyanyi secara duet dengan beberapa penyanyi terkenal seperti Mawi menerusi lagu Saksi dan Mentari Merah Di Ufuk Timur nyanyian bersama Amy Search.
Pemergian Asri merupakan satu kehilangan besar buat Rabbani memandangkan arwah banyak menyumbangkan kemajuan prestasi sekaligus memberikan kejayaan kepada Rabbani dan industri muzik nasyid
2. Isu Gambar Intim: Kak Zi Macam Kakak, Saya Terlupa Tentang Batasan
Gambar intim antara dua pelakon Spa Q 2, Zaefrul Nordin dan Azizah Mahzan yang tersebar di internet telah menjadi bualan hangat di dalam industri hiburan sekitar Februari lalu. Di dalam artikel tersebut, Zaefrul mengakui kesalahannya bergambar mesra dengan Azizah yang dipanggilnya Kak Zi tanpa batasan.
Menurut Zaefrul, punca belasan keping gambar intimnya dengan Azizah tersebar adalah kerana Azizah meletakkan gambar tersebut di laman web popular, FaceBook. Antara banyak gambar yang disebarkan itu, terdapat sekeping gambar yang menunjukkan botol minuman keras.
Namun Zaefrul menafikan dia mengambil minuman keras pada waktu itu. Pelakon yang popular menerusi filem Hati Malaya itu juga berkata, isterinya Adelina Datuk Ridzuan memahami situasi yang sebenar ekoran tersebarnya gambar-gambar tersebut.
3. Zizie Ezette & Bung Mokhtar Dikatakan Berkahwin, Tapi Bung Nafi
Pertengahan bulan ini, kecoh kisah perkahwinan rahsia antara aktres jelita Zizie Ezette dan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin. Artikel bertarikh 17 Disember ini menyiarkan penafian kedua-duanya tentang perkahwinan mereka yang dikatakan sebenarnya telah berlangsung seminggu sebelumnya.
Bukan saja Zizie dan Bung Mokhtar, malah ibu aktres itu Khaty Fauziah juga ketika itu menafikan bahawa anaknya telah berkahwin dengan ahli politik tersebut dan menegaskan mereka baru saja mengenali hati budi masing-masing.
Bung Mokhtar akhirnya membuat pengesahan tentang perkahwinan tersebut beberapa hari selepas itu.
4. 'Drama Sebabak' Radhi-Shazlin Di Luar Mahkamah Syariah
Permohonan Shazlin Shariff untuk mengesahkan lafaz cerai yang dibuat oleh suaminya, Radhi OAG masih lagi belum selesai.
Namun, ketika perbicaraan yang berlangsung pada 27 Julai lalu, 'drama' yang membabitkan pasangan suami isteri ini di luar Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya selama kira-kira 30 minit menjadi perhatian ramai.
Perbalahan antara mereka berlaku apabila Radhi mengatakan Shazlin mahu bercerai dengannya kerana telah meniduri lelaki lain. Radhi juga mengaku dia mempunyai bukti menunjukkan kecurangan isterinya itu.Biarpun begitu, Radhi enggan menceraikan Shazlin.
Shazlin pula pada masa yang sama menafikan tentang hal itu, namun dia memang mengenali seorang lelaki bernama Izat. Shazlin dikatakan mengaku ada hubungan dengan lelaki tersebut semata-mata ingin dirinya diceraikan.
Shazlin yang juga pelakon drama dan bekas anggota kumpulan Girls In Music (GIM) telah melangsungkan perkahwinan dengan Mohd. Radhi pada 1 Januari 2005 setelah 12 tahun berkenalan.
Plaintif memfailkan permohonan untuk mengesahkan lafaz cerai yang didakwa dibuat oleh suaminya pada 15 September tahun lalu. Bagaimanapun pada prosiding 21 April lalu, Shazlin melalui peguamnya memberitahu mahkamah bahawa dia telah diceraikan sekali lagi oleh Mohd. Radhi dengan talak tiga melalui panggilan telefon.
5. Haliza Terkilan Tidak Dapat Peluk Erat Ustaz Asri Pada Saat Akhir
Artikel bertarikh 14 Ogos ini juga turut mendapat perhatian pembaca-pembaca mStar. Isteri kepada Allahyarham Ustaz Asri Rabbani iaitu Haliza Shahadan menceritakan detik-detik terakhir bersama suami tercinta pada malam dan pagi sebelum arwah meninggal dunia.
Haliza akui terkejut dengan pemergian arwah dan amat terkilan kerana tidak dapat memeluk erat arwah pada saat-saat akhirnya.
6. Isu Bermadu: Siti Serah Kepada Kuasa Allah
Gosip liar memang tidak pernah lari daripada hidup penyanyi tersohor ini. Malah, sejak mendirikan rumahtangga dengan suami tercinta, Datuk Seri Khalid Mohd Jiwa, semakin hebat khabar angin singgah dalam hidup Datuk Siti Nurhaliza.
Isu dia dikatakan bermadu dengan pelakon seksi, Rozita Che Wan adalah antara artikel yang mendapat jumlah pembaca yang ramai.
Gosip dikatakan bermadu dengan aktres tersebut pernah muncul sebelum itu, namun cerita itu kembali hangat diperkatakan apabila timbul kisah baru yang mengatakan Datuk K memang telah bernikah dengan wanita berstatus janda itu di Alor Star, Kedah pada pertengahan tahun ini.
Namun, Siti terus menafikan tentang perkara tersebut dan menggesa pihak-pihak tertentu untuk berhenti menyebarkan fitnah itu.
7. Isteri Tidak Sangka Gurauan Shukery Hashim Tempah Kubur Satu Petanda
Pelakon Shukery Hashim meninggal dunia pada 10 Jun lalu akibat kanser pankreas yang dialami oleh arwah sejak bulan Mac. Arwah meninggalkan seorang balu, Faridah Mat Desa serta lima orang anak.
Faridah turut menceritakan tentang gurauan Allahyarham yang menempah kubur daripada seorang penjaga kubur di Tanah Perkuburan Islam AU Keramat ketika menziarahi pusara ibunya di situ dan menganggap itu adalah adalah 'petanda' pelakon itu akan pergi buat selama-lamanya.
Sepanjang pembabitannya dalam dunia seni, Shukery sudah menerima tiga anugerah yang diiktiraf sebagai terbaik dalam industri seni di Malaysia iaitu Pelakon Terbaik di Anugerah Sri Angkasa pada 1990; Pelakon Drama TV Terbaik di Anugerah Sri Angkasa (1994) dan Pelakon TV Lelaki Popular 1994 (1995).
Antara drama tempatan yang pernah dibintangi olehnya ialah Di Mana Kasihmu, Kau Yang Satu, Cinta Gila dan 3T manakala antara filem yang dilakonkannya adalah Seri Dewi Malam, dan Shh..Dia Datang.
8. Maizawati Terkilan Ditipu
Gara-gara kontroversi rumahtangganya, bekas isteri Akhil Hayy, Maizawati Zainal terus menjadi selebriti 'segera'. Dia disambar oleh Yayasan Pembangunan Nur Hikmah (YPNH) untuk menjadi duta program BondaMama.
BondaMama merupakan program kerja dari rumah yang diperkenalkan oleh YPNH bagi membantu ibu-ibu tunggal dan wanita-wanita bekerjaya untuk bergantung antara satu sama lain dalam usaha membimbing, mendidik dan memberi kasih sayang sepenuhnya kepada anak-anak.
Namun, dalam artikel bertarikh 12 Jun ini, Maiza hampir menarik diri daripada program tersebut kerana rasa tertipu, tetapi perkara itu telah diselesaikan dengan baik bersama pihak YPNH.
Maiza akhirnya akui, ia sebenarnya hanyalah salah faham tentang kontrak perlantikannya sebagai duta program itu.
9. Takdir Cinta Akhil-Waheeda
Akhil Hayy dan Waheeda adalah antara selebriti yang cukup kontroversi pada tahun 2009 ini. Perkahwinan mereka pada 16 Ogos akhirnya menamatkan spekulasi tentang hubungan mereka selama ini. Hanya dengan sekali lafaz, Akhil atau nama sebenarnya, Akhil Abdul Hayy sah bergelar suami kepada Waheeda.
Kira-kira 200 tetamu yang rata-ratanya terdiri daripada ahli keluarga, saudara-mara serta kenalan rapat kedua-dua belah pihak hadir pada majlis pernikahan mereka di Masjid Ar Rahimah Kuala Kubu Baru.
Mengimbas semula kontroversi yang melanda mereka sejak dua tahun lalu, mereka pada awalnya dikatakan telah berkahwin dan Waheeda menjadi isteri kedua Akhil. Ketika itu, masing-masing menafikan tentang perkara tersebut dan menegaskan mereka hanya berkawan baik.
Namun, kisah itu semakin panas sekitar Mei lalu apabila Maizawati Zainal mengaku tentang pergolakan rumahtangganya dan Akhil. Malah, Waheeda turut dikaitkan sebagai punca tersebut.
10. Wan Chik Redha Beraya Tanpa M.Rajoli
Kisah yang berlaku kepada Wan Chik Daud memang cukup menyedihkan. Tuduhan yang mengatakan dia tamak dan berpura-pura menjaga suaminya, M.Rajoli akhirnya membuatkan hubungan suami isteri itu terpisah.
Dalam artikel tersebut, Wan Chik berkata, walaupun mereka masih lagi bergelar pasangan suami isteri, namun mereka secara zahirnya sudah tidak berhubung antara satu sama lain.
M. Rajoli yang sedang menjalani rawatan akibat menghidap kanser di kelenjar otak atau lymphoma sejak dua tahun lalu, dijaga sepenuhnya oleh isteri pertamanya, Hassimah Mat Din.
Lebih menyedihkan Wan Chik ketika itu ialah kerana dia terpaksa menyambut Hari Raya Aidilfitri seorang diri.

Pisahkan keluarga daripada pentadbiran

 http://2.bp.blogspot.com/_DXwrTFJ7kfs/SH3OdB3ekGI/AAAAAAAAAGA/VqP9NnBMsN0/S1600-R/husammusa_weblog.jpg

Monday, December 28, 2009

Malaysia atau diri

Malaysia mungkin dikenakan sanction atas penjualan enjin pesawat secara gelap. Kesan kepada ekonomi dan negara kita secara keseluruhan tentu amat besar. Kenyataan Balasubraniam yang tersebar menerusi internet mengenai isu PM-Altantuya, amat menjejaskan dan belum nampak formula mengatasinya. Imej Kerajaan kita terjejas teruk. PKFZ dan lubang hitam terbesar yang ditinggalkannya tak mungkin dapat ditutup dalam tempoh dekat. Hampir tumbangnya kerajaan pimpinan Najib gara-gara MP BN tuang sidang Parlimen semasa undian, tentulah menggerikan penyokong BN.

Lebih menakutkan kekurangan solid vote untuk Najib itu memang direstui oleh MP BN itu sendiri kerana dah malas.
Di peringkat antarabangsa, kita nampaknya belum mencapai standing terhormat seperti dulu.

Kerajaan seakan nampak tidak solid. Isu BTN sahaja, pimpinan utama berbelah bagi. Enjin jet, seakan terbahagi dua antara ingin mendedahkan dan ingin mendiamkan.

PM mungkin mengikuti jejak Pak Lah. Lebih banyak berdiam dari memberikan respon segera. PM seakan terpisah dari realiti. Beliau lebih memberi fokus terhadap agenda yang hendak ditonjolkan yang dirangka oleh penasihat strategik beliau dan pasif terhadap isu sebenar yang berbangkit saban hari. Beliau articulative ketika membincangkan agenda utopia rangkaan kumpulan penasihat dan seakan membiarkan isu sebenar bergerak sendiri.

Dalam setengah hal, kita mengulangi keadaan seakan kerajaan dipandu secara auto pilot dalam urusan seharian kerana pimpinan sibuk menyiapkan gagasan utopia untuk dijadikan gula-gula. Banyak keadaan terkunci pada mode lama, termasuk SOP urusan diplomatik dan luar negara.

Belum dibincangkan susunan parti-parti komponen.

Keadaan nampaknya kritikal.

Peluang untuk rencana perubahan mengambil tempat lebih kukuh terbuka luas.

Asal pemain-pemain agenda perubahan tidak pula terperangkap dengan isu dalaman yang tidak mustahak. Kemucut-kemucut sekalipun, jika tidak diurus, boleh menghilangkan fokus dan menjadi kulit pisang yang licin dan membahayakan.

Konsep berkerajaan yang baik ialah pengasingan antara family matters dan state matters. Bukan sahaja legally, tetapi juga morally.

PAS : Dulu Parti Asri & Sakinah atau Parti Asri Sekeluarga, Sekarang?
Parti Aziz & Sabariah kot atau Parti Ayahzit Sekeluarga?

PAS - satu masa dulu pernah digelar Parti Asri Sekeluarga - kerana pemegang beberapa jawatan tinggi ada kaitan keluarga dengan Presiden PAS waktu itu, Datuk Asri. Serangan sedemikian ketika PAS berdepan dengan krisis politik pada waktu itu, merugikan PAS dan menjadi modal lawan yang berkesan sekali.

Antara isu yang sukar ditepis oleh Dr. Mahathir ialah penglibatan anak-anaknya dalam perniagaan. Isu bail out syarikat kapal Mirzan oleh Petronas kekal dibangkitkan sampai ke hari ini. Anaknya yang lain, Mokhzani akhirnya membuat pengumuman berundur dari dunia korporat apabila menjadi sasaran serangan dan digunakan sebagai bukti amalan kronisma Mahathir sekitar awal 1990an.

Abdullah Badawi sangat popular sebelum isu anak dan menantunya muncul dalam kehidupan politik beliau. Beliau berjaya membawa UMNO/BN menang paling besar dalam sejarah politik negara pada tahun 2004.

Selepas riak dan alpa dengan kemenangan besar itulah, isu penglibatan perniagaan syarikat anaknya, Scomi mula menikam politik beliau. Ditambah dengan penglibatan ekonomi dan politik KJ, Abdullah akhirnya kecundang dalam masa yang sangat singkat.

Anak dan menantu atau keluarganya, gagal mempertahankan beliau. KJ telah berkhidmat secara langsung dengan Pak Lah melalui jawatan di Tingkat Empat, yang tak lama kemudian ditentang hebat termasuk oleh ahli UMNO sendiri.

KJ kemudian memperolehi saham ECM Libra, yang menjadi isu hangat.

Sekalipun KJ melepaskan jawatannya di Tingkat Empat dan menjual sahamnya dalam ECM Libra, namun Pak Lah terus dikaitkan dengan KJ dan anaknya Kamaludin dalam banyak perkara.

KJ berada di belakang semua keputusan Pak Lah - dalam minda hampir semua orang.

Namun, politik Malaysia memandang serong politik keluarga seperti ini. Kemenangan besar tahun 2004 tidak berulang. Isu-isu keluarga antara penyumbang kepada tumbangnya Pak Lah selepas pilihanraya 2008.

Dihimpit antara kritikalnya kedudukan negara dan sedikit sebanyak gangguan dalaman yang wujud, peliharalah integriti pemimpin-pemimpin kita dengan anggota keluarga tidak merasa diri mereka adalah stake holder yang lebih penting dari pihak yang dipilih oleh rakyat secara yang sah.

Dilihat dari sirah Rasulullah, ada keadaan-keadaan di mana anggota keluarga memberikan pandangan atau diminta pandangan dalam pelbagai isu. Namun, keputusan akhir adalah di tangan Rasulullah s.a.w dan isu-isu itu pula bukan berbentuk monetary gain atau percaturan politik keluarga tetapi lebih kepada public interest.

A'isyah memberi pendapat kepada suami baginda bahawa ayahandanya Abu Bakar seorang yang penghiba dan tidak perlu dilantik menggantikan Rasulullah sebagai imam solat yang dikira penting. Rasulullah s.a.w meneruskan hasrat baginda. A'isyah memberikan pandangan itu atas kepentingan awam dan bukan untuk kepentingan dirinya sendiri.

Salah seorang isteri Rasulullah memberikan idea Rasulullah mesti memulakan tahalullul sebagai penyelesaian terhadap keengganan sesetengah sahabat menerima terma perjanjian Hudaibiyyah dan idea ini diterima dan berjaya.

Namun, sampai kepada isu monetary gain, rule of law dan isu governance yang lain, Rasulullah mengambil sikap menjunjung prinsip pemisahan itu mengatasi hubungan kekeluargaan. Baginda sampai berkata, kalau anaknya sendiri didapai melakukan jenayah, hukuman sepatutnya akan dikenakan dan ia akan dilakukukan oleh baginda sendiri.

Batas inilah yang perlu dipelihara ketika madsyarakat sedang tertunggukan kebangkitan yang solid tanpa kecelaruan sedangkan kecelaruan tersebut boleh dielakkan.

X - FILES 2009

 http://media1.malaysiakini.com/7/bff61ba3ee53b4cb32ad81374ed2e6ba.gif
X-Fail: Persoalan yang belum terjawab
Dis 29, 09 10:01pm malaysiakini

Rakyat Malaysia menunggu ketibaan 2010 mengharapkan jawapan kepada isu-isu yang belum selesai tahun ini. Berikut adalah 10 kes sepanjang 2009 yang belum selesai. Namun mungkin masih ada lagi yang tidak tersenarai di sini.


Nasib Anwar bergantung pada bicara liwat 11

Awal bulan ini, parti komponen Pakatan Rakyat memperkukuhkan lagi kerjasama antara mereka dengan mempersetujui satu rangka dasar bersama.

Dengan mengetepikan ideologi politik, pakatan PKR-DAP-PAS telah berjaya duduk semeja untuk mengenal pasti bidang-bidang kerjasama dalam usaha untuk menawan Putrajaya dengan teraju Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, masa depan Pakatan masih dilindungi awan gelap kerana Anwar sendiri berdepan dengan perbicaraan kes liwat - bagi kedua kalinya.

Ia sepatutnya perbicaraan terbesar 2009, tetapi ia tidak berlaku selepas ketua pembangkang itu memfailkan cabaran demi cabaran di mahkamah terhadap tuduhan tersebut.

Ketua umum PKR itu memfailkan banyak permohonan - daripada memohon mendapatkan tambahan maklumat, kepada permohonan untuk membatalkan tuduhan tersebut. Namun, penghakimannya tidak memihak kepada beliau.

Perbicaraan liwat tersebut dijadual bermula pada 25 Januari ini dan ditetapkan berjalan selama sebulan. Apakah Anwar akan merengkok di penjara untuk kedua kalinya? Dan apakah yang akan terjadi kepada Pakatan jika itu menjadi kenyataan?


GST dan sumber minyak yang semakin kehabisan

Kerajaan dalam keadaan terdesak untuk memperolehi sumber kewangan tambahan selain daripada hasil sumber minyak dan cukai pendapatan. Petronas menyumbangkan 40 peratus daripda bajet negara sejak sekian lamanya tetapi keadaan ini mungkin terjejas kerana negara semakin kehabisan sumber itu diterokai.

Daripada 12 juta rakyat yang berkerja, hanya 1.8 peratus - atau 15 peratus sahaja - yang membayar cukai pendapatan. Yang lainnya berpendapatan rendah dan tidak perlu membayar cukai. Ekoran keputusan kerajaan mengurangkan cukai korporat daripada 40 peratus pada 1988 kepada 28 peratus sekarang, maka pengenaan cukai baru teramat diperlukan.

Maka munculkan cukai barangan dan perkidmatan (GST), yang dikatakan pada kadar 4 peratus dan bakal menghasilkan pendapatan tambahan RM1 bilion kepada kerajaan. Tapi kerajaan memerlukan tambahan kewangan lebih daripada RM1 bilion untuk menampung kekurangan kutipan cukai, maka GST dijangka meningkatkan pada masa akan datang.

Penentang GST berhujah bahawa ia menguntungkan golongan kaya kerana ia akan memindahkan beban membayar cukai kepada rakyat
biasa. Daripada memperkenalkan cukai baru itu, mereka menyarankan supaya kerajaan menangani pembaziaran dengan mempertingkatkan usaha membanteras rasuah dan memperkenalkan tender terbuka untuk projek kerajaan.

Sementara itu, kerajaan pula mensasarkan 5 peratus pertumbuhan GDP tahun depan selepas ia mengecut 3 peratus pada 2009. Bagi setengah pihak, kadar kita dianggap sebagai terlampau tinggi.

Di tengah-tengah kejatuhan jumlah pelaburan asing dan juga daya saingan negara, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengumumkan satu model ekonomi baru Februari depan.

Bagaimanapun, masalah paling ketara yang dihadapi Najib ialah berhubung pelaksanaan GST, yang akan dibahaskan dalam sidang
parlimen Mac depan. Bagi rakyat Malaysia, persoalannya ialah berapa banyak yang perlu mereka bayar nanti.


Kes pita Lingam ditutup, atau bagaimana?

Wujud pengharapan bahawa bidang kehakiman akan dipulihkan dengan pelantikan ketua hakim negara yang baru, Tun Zaki Azmi, dan kelulusan rang undang-undang pelantikan kehakiman.

Tetapi ianya meleset selepas ujian pertamanya - krisis perlembagaan negeri Perak. Ini diikuti dengan kes saman Tan Boon Wah terhadap SPRM serta permohonan-permohonon yang difail Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam perbicaraan kes liwatnya. Manakala Mahkamah Tinggi sering membuat penghakiman yang memihak kepada Pakatan, tetapi mahkamah lebih tinggi lemudiannya menolaknya.

Lebih buruk lagi ialah nampaknya tiada sebarang tindakan diambil ekoran pendengaran suruhanjaya diraja mengenai kes pita Lingam.

Suruhanjaya tersebut telah mengesyorkan tindakan diambil terhadap enam individu - mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas ketua hakim negara Tun Ahmad fairuz Sheikh Abdul Halim dan Tun Eusoff Chin, peguam kanan Datuk VK Ligam, setiausaha agung Umno, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor dan ahli perniagaan Tan Sri Vincent Tan.

Setahun kemudiannya, pihak berkuasa masih belum dapat memutusakan sama ada akan mengambil tindakan terhadap mereka yang terbabit. Malah gesaan peguam terkemuka Karpal Singh kepada peguam negara supaya memberinya 'perintah' untuk mendakwa Lingam, juga tidak mendapat sebarang respons.

Ketika kita melangkah ke tahun 2010, janganlah diharapkan sangat akan usaha-usaha untuk memulihkan kebebasan kehakiman.


Tidak ketentuan PAS dan Nik Aziz

Mursyidul am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat telah berjaya menyatukan pelbagai puak dalam PAS. Menteri besar Kelantan ini - yang sering membuat kenyataan-kenyataan yang kontroversi - menjadi asas kekuatan PAS. Tapi kini ianya tidak lagi.

Kemenangan besar dalam pilihanraya umum 2008 telah memecahkan parti itu kepada dua kumpulan - dengan Nik Aziz menyokong kuat Pakatan Rakyat pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan satu lagi kumpulan yang pro-Umno.

Kumpulan pro-Umno yang diketuai Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersama penyokong setianya, Datuk Dr Hasan Ali, telah menimbulkan rasa tidak senang di kalangan parti anggota Pakatan ekoran idea mereka untuk menubuhkan 'kerajaan perpaduan' dengan Umno.

Dan keadaan menjadi semakin sukar apbaila Nik Aziz berdepan dengan isu-isu peribadi. Beliau telah dituduh mengamalkan kronisme dengan melantik menantunya, Abdul Ariffahmi Ab Rahman mengenai sebuah syarikat berkaitan kerajaan negeri.

Dan pada masa ini pun, kumpulan penyokong Nik Aziz sendiri - yang digelar sebagai kumpulan 'Erdogan' - turut menjauhkan diri daripadanya. Malah, anak buah Nik Aziz yang paling menonjol, Datuk Husam Musa, juga dikatakan tidak lagi sekuat dulu menyokong Tok Guru.

Ketika semua mata tertumpu ke Selangor - yang dikatakan menjadi sasaran kedua BN selepas berjaya merampas Perak - tetapi pergolakan pula berlaku di Kelantan.

Bagaimanapun pergeseran itu akan diselesaikan, turut menentukan bukan sahaja masa depan politik PAS, tetapi juga Umno.


Bolehkah BN pulih?

Ekoran prestasi buruknya dalam pilihanraya umum 2008, Perdana Menteri yang baru, Datuk Seri Najib Tun Razak mencadangkan perubahan dan pembaharuan untuk memulihkan sokongan rakyat terhadap BN.

Isu rasuah terus menjadi duri dalam daging bagi Najib dengan ramai pemimpin Umno yang dicemari isu rasuah masih terlepas daripada tindakan. Walaupun Najib berikrar untuk membersihkan Umno dengan menggugurkan sistem kuota pencalonan untuk menangani gejala politik wang, tetapi usaha yang lebih besar lagi diperlukan untuk membanteras rasuah.

Sementara itu, parti komponen BN - MCA dan MIC - pula dilihat tidak mengendahkan gesaan Najib supaya melakukan pembaharuan. Kegagalan BN itu telah disimpulkan oleh ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin bahawa parti-parti komponen BN tidak lagi berkongsi mimpi yang sama.

Sementara itu, usaha Najib untuk memupuk sebuah kerajaan yang telus juga berdepan dengan masalah penyelewengan dan penyalahgunaan dana rakyat yang masih gagal ditangani. Begitu juga dengan tindakan susulan terhadap laporan ketua audit negara dan jawatankuasa kira-kira awam.

Pengumuman mengenai Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) dan indeks Petunjuk Prestasi Utama (KPI) tidak akan dapat menarik rakyat rakyat sekiranya inisiatif tersebut tidak mampu mengangkat perkhidmat awam yang dipenuhi dengan 'Napoleon kecil'.

Keazaman politik adalah penting bagi Najib untuk membuktikan bahawa ikrar yang dibuatnya bukan semata-mata retorik tetapi keazaman yang bersungguh-sungguh untuk memulihkan parti yang sudah lemah, ke balik kepada kegemilangannya. Tetapi apakah beliau miliki apa yang diperlukan untuk mencapainya?


Apakah sebenarnya '1Malaysia'?

Setiap kali perdana menteri baru dilantik, masing-masing menjanjikan pembaharuan, urustadbir dan negara Malaysia yang lebih baik.

Najib memulakan pentadbirannya dengan berulangkali menyeru kepada sebuah negara Malaysia yang bersatu padu, kali ini melalui platform yang digelar '1Malaysia'. Selepas lapan bulan berlalu, namun masih tidak jelas apakah yang Najib maksudkan dengan '1Malaysia'.

Sejak ucapan sulungnya sebagai perdana menteri, Najib memperagakan banyak slogan, agaknya ciptaan firma antarabangsa Apco Worldwide yang diupah untuk menggilap imejnya.

Tetapi musuh utama 1Malaysia ialah akhbar harian milik Umno Utusan Malaysia - yang terus menerus menyiarkan artikel-artikel yang berunsur rasis, sesetengahnya telah melabelkan rakyat India Malaysia sebagai 'keling' - satu istilah yang dianggap berunsur menghina.

Yang terbaru ialah isu Biro Tatanegara (BTN) yang turut mencetuskan kontroversi apabila ahli parlimen kerajaan dan pembangkang, menggesa supaya ianya dimansuhkan.Bagaimanakah '1Malaysia' ini dapat disesuaikan dengan slogan 'Ketuanan Melayu' dan hak keistimewaan orang Melayu, masih belum dapat dilihat. Atau ianya satu lagi percubaan sinis untuk menyesuaikan mesej yang berbeza kepada penonton yang juga berbeza?


PAS berpecah kerana 'kerajaan perpaduan'

Idea mengnai 'kerajaan perpaduan' dicetuskan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Mac lalu tetapi ia menerima tentangan hebat daripada pemimpin parti tersebut, terutama mursyidul amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Menteri besar Kelantan itu menyalahkan 'pemimpin bermasalah' seperti timbalan presiden Nasharuddin Mat Isa, setiausaha agung Datuk Mustafa Ali dan pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali kerana berterusan mengadakan perbincangandengan Umno berhubung idea penubuhan kerajaan perpaduan itu.

Beliau menuntut supaya PAS mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) bagi menyingkirkan pemimpin yang bermasalah itu dan menggantikan Abdul Hadi sebagai presiden parti. Hadi menjawab dengan mengatakan bahawa parti itu telah menutup pintu kepada idea kerajaan perpaduan.

Nik Aziz juga menghentam Nasharuddin dan menggesanya keluar parti dan menyertai Umno kerana menyokong perbincangan dengan parti lawan itu. Nasharuddin sebelum itu mengekalkan jawatan timbalan presiden selepas berdepan cabaran dari naib presiden Datuk Husam Muda dan Mohamad Sabu.

Pemilihan tersebut menyaksikan pertembungan antara kumpulan liberal dan fundamentalis untuk menguasai parti tersebut.

Pertembungan antara kumpulan Erdogan dan konservatif dijangka akan berterusan. Dan pastinya Umno sedang menunggu peluang untuk mengambil kesempatan daripada perpecahan dalam PAS itu.


Hilang: RPK dan PI Bala

Tidak lama selepas menduduki kerusi perdana menteri, Najib sekali lagi berdepan dengan dakwaan oleh penyiasat persendirian P Balasubramaniam, yang kemudiannya hilang selepas membuat dua akuan sumpah kontroversi tahun lalu.

Bala muncul semula tahun ini dengan satu lagi dakwaan bahawa dia ditawarkan RM5 juta oleh adik lelaki Najib - Datuk Nazim - supaya menarik balik akuan bersumpahnya yang mengaitkan perdana menteri dengan Altantuya Shaariibuu.

Umum menanti rekasi daripada Najib dan adiknya itu tetapi perdana menteri hanya menolak dakwaan itu sebagai "semberono' manakala bagi Nazim pula 'tiada apa yang hendak dikatakan'.

Namun, umum masih berminat untuk mengetahui apakah yang sebenarkan berlaku dan sama ada Bala bercakap bdenar atau semuanya hanyalah satu imaginasi sahaja.

Penulis blog kontroversi Raja Petra Kamarudin juga menghilangkan diri awal tahun ini ekoran beberapa kes mahkamah terhadapnya kerana mengaitkan beberapa orang ternama, termasuk isteri perdana menteri - Rosmah - dengan kes Altantuya.

RPK dipercayai berada di London tetapi terus aktif menulis dalam blognya - Malaysia Today. Keduanya - RPK dan Bala - terus menjadi duri dalam daging bagi Najib.


Disebat atau tidak?

Isu agama dan isunpertukaran agama sekali menjadi tajuk berita tahun ini. Mahkamah Syariah Pulau Pinang membuat keputusan yang mengejut banyak pihak, apabila membenarkan seorang wanita keluar Islam pada bulan Mac. Manakala ada juga pihak yang menganggap bahawa hak kebebasan beragama akhir dihormati.

Bagaimanapun, tidak sampai dua bulan kemudiannya, Indira Gandhi memfailkan permohonan untuk mendapatkan perintah mahkamah untuk membatalkan pertukaran agama suaminya K Pamananthan dan tiga anak mereka, kepada Islam. Isu itu sampai ke peringkat parlimen bahawa mereka akan mengkaji kes-kes pertukaran agama anak-anak, tetapi tiada langkah konkrit diambil berhubung Akta (Pembaharuan) Perkahwinan.

Kemudian berlaku pula kes Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mengambil mayat pengarah filem Mohan Singh untuk dikebumikan
secara Islam kerana dia didakwa telah memeluk Islam. Mahkamah Shah Alam memutuskan dia seorang Islam.

Dan kes membabitkan seorang model Kartika Seri Dewi Shukarnor, 32, turut menggemparkan negara apabila dia dihukum enam kali sebat dan didenda RM5,000 kerana minum arak di khalayak ramai. Dan keadaan menjadi bertambah gempar apabila dia sendiri bersetuju untuk dihukum sebat dan menolak sebarang bantuan daripada NGO dan aktivis hak wanita.Pada bulan November, seorang surirumah S Banggarma mendakwa bahawa pihak agama negeri telah menukar agamanya kepada Islam
sewaktu dia masih kanak-kanak ketika ditempatkan di sebuah rumah kebajikan di Kepala Batas.

Juga cadangan pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali supaya diharamkan alkohol turut menimbul rasa tidak senang di kalangan bukan Islam.

Akhir sekali, masyarakat digemparkan dengan berita penangkapan bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin kerana didakwa berceramah di Selangor tanpa tauliah.

Perkara seumpama ini tidak akah berakhir. Mungkin ada lagi yang akan berlaku tahun depan.


Masih tiada keadilan untuk kaum Penan

Lapan bulan selepas berakhirnya masa mengumpulkan maklumat, laporan oleh Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang dikeluarkan September lalu, akhirnya mengesahkan laporan berita bahawa berlaku eksploitasi seks oleh pekerja balak ke atas masyarakat Penan.

Tetapi sejak itu, tiada seorang pun yang diseret ke muka pengadilan, manakala mereka yang menjadi mangsa diugut supaya tutup mulut.

Bagi memburukkan lagi keadaan, kerajaan negeri Sarawak berulangkali menafikan perkara itu berlaku dan menyifatkan laporan tersebut sebagai satu "pembohongan" oleh NGO.

Pasukan polis yang masuk untuk mengumpulkan bukti-bukti lanjut mengenai dakwaaan wanita Penan dirogol itu, tetapi balik dengan tangan kosong.

Malah, sehingga inipun tiada apa yang dilakukan untuk menjamin keselamatan masyarakat Penan, apatah lagi kanak-kanak, yang terus terdedah kepada eksploitasi seks kerana lori balak merupakan satu-satunya cara untuk mereka ke sekolah.

El Nino smashes Reds record

http://www.uefa.com/multimediafiles/photo/footballeurope/footballeurope/93/94/31/939431_biglandscape.jpg
Barclays Premier League
0 - 1

Villa v Liverpool

Villa Park
29 Dec 2009 19:45
Attendance: 42,788

El Nino smashes Reds record

29th Dec 2009
 http://assets1.liverpoolfc.tv/uploads/players/fernando_torres.jpg

Tuesday, December 29, 2009

10 Kontroversi 2009

Pilihan mStar: 10 Kontroversi Dunia Seni 2009
DUNIA seni tanahair 'disajikan' dengan pelbagai kontroversi sepanjang tahun 2009 ini. Benarlah kata orang, artis dan kontroversi memang tidak dapat dipisahkan.
Menyoroti kisah 'panas' yang terjadi sepanjang tahun ini, mStar memilih 10 cerita yang mencetuskan kontroversi tersendiri dan menjadi buruan media.
Ida Nerina, Ibarat Sudah Jatuh Ditimpa Tangga
Tahun 2009 mencatatkan dugaan besar buat aktres berkarisma, Ida Nerina. Pertama, dunia hiburan dikejutkan dengan insiden aktres itu tergelincir tangga di kediamannya sehingga mengalami kecederaan teruk di bahagian tulang belakang, 21 Jun lalu.
Insiden yang berlaku kira-kira pukul 3 pagi itu telah menimbulkan pelbagai spekulasi. Timbul desas-desus mengatakan insiden itu berpunca daripada Ida yang hilang pertimbangan kerana 'mabuk' dan ada juga yang mengatakan aktres itu dipukul sehingga menyebabkan dia terjatuh.
Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, Ida sekali lagi diduga apabila suaminya didakwa telah melafazkan cerai pada Hari Raya Puasa kedua lalu. Episod penceraian itu dilaporkan berlaku akibat pergaduhan yang tidak berkesudahan menyebabkan Shahrin tidak mampu mengawal amarahnya sehingga melafazkan cerai terhadapnya.
Pada 9 Oktober lalu, Sha'arin telah mengisi borang pengesahan lafaz cerai di mahkamah itu. Terbaru, Ida yang sedang menjalani rawatan tulang belakang di India juga berhadapan dengan perbicaraan kes penceraiannya dengan suami.
Fasha Sandha & Lamaran 4 Lelaki
Kisah 'panas' tentang aktres popular ini lebih rancak menghiasi dada akhbar dan liputan media berbanding karier seninya. Tahun 2009, Fasha sekali lagi menggegarkan industri seni dia membuat pengakuan pernah dilamar empat kali dan juga sudah empat kali menerima cincin.
Empat lelaki - Ally Iskandar, Rizal Ashram dan seorang lelaki misteri adalah empat lelaki yang menjadi bualan hangat dan dikaitkan dengan kisah lamaran aktres penuh kontroversi. Namun, kebenarannya hanya Fasha sahaja yang tahu. Sehingga hari ini, Fasha masih lagi berteka teki mengenai identiti temannya itu.
Macam-macam cerita tentang Fasha Sandha sering diperkatakan, namun aktres berusia 25 tahun ini cukup 'kuat' mengharungi segala cabaran yang singgah. Moga tahun 2010 nanti Fasha akan lebih rancak mengutarakan cerita kerjaya berbanding isu kontroversi yang tidak sudah-sudah menghambatnya.
Hans Isaac vs AC Mizal
Perang dingin antara penerbit dan pelakon, Hans Isaac dengan aktor dan pengacara, AC Mizal yang tercetus semasa pementasan teater muzikal Cuci The Musical (CTM) antara cerita kontroversi yang paling menarik dalam tahun 2009. Ketegangan antara Hans dan AC bermula apabila pemilik produksi Tall Order Productions itu mendakwa AC tidak berdisiplin dan kurang memberikan kerjasama untuk pementasan teater tersebut.
Versi Hans: Hans mendakwa AC tidak komited dengan sesi latihan dan pementasan teater itu.
Versi AC: AC bertegas bahawa Hans telah melanggar perjanjian yang dipersetujui. Hans membatalkan sesi latihan yang sepatutnya berlangsung sekitar Julai, di mana AC telah susun jadualnya seperti yang dirancangkan. Namun, sesi latihan hanya bermula pada bulan Septermber, di mana pada ketika itu jadual kerja AC sudah pun terisi untuk komitmen lain.
Sejak dari itu, hubungan Hans dan AC Mizal dikhabarkan agak tegang. Malah, baru-baru ini AC Mizal juga memberitahu yang dia tidak akan berlakon di bawah produksi Hans lagi. Terbaru, Hans bagaimanapun enggan mengulas lanjut berhubung hal itu kerana belum mendapat apa-apa surat rasmi daripada pengacara program AC? itu.
Gambar 'Panas' Azizah Mahzan & Zaefrul Nordin
Isu gambar intim antara dua pelakon Spa Q 2, Azizah Mahzan dan Zaefrul Nordin yang tersebar di internet sekitar Februari lalu turut menjadi perbualan hangat di dalam industri hiburan tahun ini. Gambar tersebut boleh menimbulkan salah faham ke atas sesiapa yang melihatnya kerana tidak wujud langsung batasan di antara kedua-dua pelakon ini. Lebih 'panas', terdapat sekeping gambar yang menunjukkan botol minuman keras antara banyak-banyak gambar yang disebarkan itu.
Jika Zaefrul memberikan alasan terlupa batasan kerana menganggap aktres itu ibarat kakaknya. Azizah pula mengakui dirinya teraniaya namun dalam masa yang sama dia pasrah dengan apa yang terjadi. Azizah Mahzan berasa terkejut apabila puluhan gambar koleksi peribadinya yang lain termasuk gambar intim dengan Zaefrul disebarkan di internet.
Azizah turut mengakui kes gambar 'intim' itu telah mengajarnya supaya lebih berhati-hati di hari mendatang bagi mengelakkan kejadian seperti ini berulang lagi.
Kemelut Akhil Hayy - Waheeda - Maizawati
Kisah penceramah bebas dan penyanyi nasyid, Akhil Hayy dengan dua wanita ini telah menjadi bualan ramai berbulan-bulan lamanya. Hampir dua tahun kisah 'panas' antara Waheeda dan Akhil begitu hebat diperkatakan. Dalam tempoh itu, banyak juga kenyataan yang dikeluarkan oleh Waheeda dan Akhil sendiri berikutan isu mereka dikatakan telah berkahwin dan Waheeda menjadi isteri kedua Akhil.
Puas mereka menafikan dan menegaskan mereka hanya berkawan baik, namun isu tersebut masih belum reda apatah lagi bila kedua-duanya muncul membawakan watak sebagai suami isteri di dalam program Cafe Akhil Hayy musim kedua yang telah ditayangkan di Astro Oasis sekitar pertengahan tahun ini.
'Keakraban' Akhil dan penyanyi yang popular dengan lagu Wassini itu terus diperkatakan apabila mereka dilihat sering bersama termasuklah menonton wayang dan setelah tersebarnya gambar 'mesra' mereka bersama beberapa orang rakan di Port Dickson.
Kemuncak kontroversi ini akhirnya berlaku pada Mei lalu apabila Maizawati Zainal yang ketika itu masih merupakan isteri Akhil tampil membuat pendedahan tentang suaminya itu dan pergolakan rumahtangganya.
Antara yang didedahkan oleh Maizawati, dia pernah menyatakan persetujuan membenarkan Akhil berkahwin lagi dan bersedia hidup bermadu setelah suaminya itu mengaku tentang hubungannya dengan Waheeda.
Namun, dia tidak tahu apa status hubungan suaminya dengan penyanyi itu kini apatah lagi Akhil sendiri pada waktu itu sudah tiga bulan tidak pulang ke rumah dan hanya mengikuti perkembangan kisah suaminya itu menerusi media.
Kata Maizawati lagi, dia terpaksa mengambil keputusan bercerai untuk membina kehidupan baru dan pada 15 Julai lalu, pasangan ini sah bercerai dengan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh. Sebulan selepas itu, Akhil menamatkan spekulasi hubungannya dengan Waheeda apabila pasangan itu selamat bernikah pada 16 Ogos di Masjid Ar Rahimah Kuala Kubu Baru.
Kes Langgar Kontrak Dan Isu Peribadi Farawahida & Julfekar
Perang besar antara mereka bermula apabila komposer terkenal, Julfekar mendakwa Farawahida telah melanggar kontrak dengan syarikatnya, Millenium Art Sdn Bhd (MASB) dan penyanyi itu masih mempunyai kontrak pilihan setahun.
Penyanyi lagu Persoalan Cinta itu dikatakan pernah menghantar surat sebanyak dua kali untuk keluar daripada pengurusan MASB pada Februari dan awal Jun lalu, namun permintaannya ditolak memandangkan kuasa menamatkan kontrak pilihan bergantung kepada MASB.
Kemelut yang melanda mereka berterusan apabila Farawahida membuat laporan pada 1 Julai lalu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya atas dakwaan komposer itu mengugutnya mahu menyebarkan video serta gambar lucahnya.
Sebelum ini, Farawahida telah membuat dua laporan polis di Balai Polis Klang pada 6 November tahun lalu dan Taiping, Perak (9 Februari). Berikutan itu, polis telah memanggil Julfekar untuk merekodkan keterangannya berhubung dakwaan itu.
Pada masa yang sama, Farawahida menafikan kenyataan Julfekar bahawa mereka pernah menjalinkan hubungan cinta.
Julfekar turut memfailkan saman ganti rugi sebanyak RM436,700 terhadap Farawahida pada 27 Ogos lalu di Mahkamah Tinggi Shah Alam untuk menjelaskan kos-kos kerugian berikut yang telah ditanggung oleh pihak syarikatnya dalam menerbitkan album terbarunya Farawahida ‘09.
Nora Danish Tarik Diri Daripada Spa Qistina Gara-Gara Fasha
Kisah 'ketegangan' antara dua selebriti ini bukan lagi cerita baru dalam dunia seni tempatan. Semuanya gara-gara Fasha dikatakan menjadi punca perceraian Nora dengan Rizal Ashram pada tahun lalu.
Namun, Fasha akui sentiasa bersikap profesional dan boleh bekerjasama dengan Nora di dalam mana-mana drama mahupun filem. Persetujuan dua aktres ini untuk membintangi drama bersiri Spa Qistina menjadi perhatian ramai kerana ia adalah gandingan mereka buat pertama kalinya selepas kontroversi itu.
Menurut Nora, dia tidak ada masalah untuk berlakon di dalam drama yang sama dengan Fasha apatah lagi mereka tidak akan dipertemukan di dalam babak yang sama.
Namun, ketika penggambaran masih berjalan, Nora nekad melepaskan watak Maya yang dipegangnya itu kerana terkilan dengan sikap sambil lewa pihak produksi drama tersebut Global Station Sdn Bhd yang membiarkan Fasha hadir ke lokasi penggambaran drama itu sehingga mengganggu konsentrasi lakonannya.
Menurut Nora, dia sudah membuat perjanjian mulut dengan produser, Datin Zaiton Mohd Jiwa agar tidak dipertemukan langsung dengan Fasha. Bagi mengelakkan perkara seperti ini berulang lagi, Nora nekad mengambil keputusan untuk tidak menerima tawaran yang melibatkan dirinya dengan Fasha.
Insiden 'Tampar-Menampar' Haleeda
Sekitar Jun lalu, kecoh tentang insiden 'tampar-menampar' yang membabitkan pelakon Haleeda dan isteri kepada pelakon drama bersiri Kecuali Cintamu iaitu Shah Hassan.
Isteri Shah telah menyerbu lokasi penggambaran drama itu yang dibintangi oleh Shah dan Haleeda di Bukit Jelutong dan 'menyerang' Haleeda yang dikatakan ada hubungan dengan suaminya. Disebabkan itu. Haleeda dan Shah membuat laporan di Balai Polis Bukit Jelutong, Shah Alam sejurus insiden tersebut.
Bekas isteri kepada pemain bola sepak, Azman Adnan ini mendakwa, serangan itu berlaku berikutan hasutan pihak tertentu dan dirancang untuk mengaibkannya. Seorang lelaki berstatus Datuk turut dikaitkan dengan kejadian itu.
Kisah 'Belasah' Remy Ishak & Ummi Nazeera
Awal bulan ini, Remy Ishak atau nama sebenarnya, Mohammad Zalimei Ishak dibelasah oleh sekumpulan lelaki ketika ingin menuju ke bilik persalinannya di dalam Istana Budaya (IB) sebaik pementasan teater Natrah dan sesi beramah-mesra dengan penonton berakhir.
Remy diserang oleh tujuh orang lelaki yang berjaya melarikan diri setelah kejadian tersebut disedari oleh beberapa orang yang berada di kawasan itu.
Akibat serangan tersebut, pelakon berusia 27 tahun itu dibawa ke hospital setelah mengalami kecederaan di kepala dan kakinya. Remy bagaimanapun mengalami kecederaan ringan dan kemudiannya dibawa ke Balai Polis Jalan Tun Razak untuk membuat laporan polis.
Namun begitu, semuanya dikatakan berlaku gara-gara Remy memukul kekasihnya, Ummi Nazeera sebelum itu sehingga menyebabkan muka pelakon baru itu cedera. Remy menafikan ada mengasari Ummi secara sengaja, namun mengaku wujudnya pertengkaran antara mereka pada 4 Disember lalu.
Pembantu rumah Ummi, Susi Sumarni membuat pengakuan di dalam sebuah akhbar baru-baru ini bahawa dia menyaksikan pergaduhan antara Remy dan majikannya, Ummi di bawah kondominium yang terletak di Jalan Ampang itu dan pada masa kejadian, Remy dilihat melibas tangannya dengan laju ke muka Ummi sehingga menyebabkan pelakon itu terjatuh.
Menurut Susi, Remy kemudian datang kepadanya dan memintanya agar tidak melaporkan perkara tersebut dan menyuruh Susi mengambil bedak asas di rumah bagi menutup luka di muka pelakon wanita itu. Pendedahan yang dibuat oleh Susi di hadapan ibu Ummi, Datuk Maziah Musa, itu tidak terhenti di situ saja apabila dia turut mengaku, Ummi sebelum ini juga pernah dicederakan Remy ketika mereka bertengkar.
Remy bagaimanapun enggan mengulas lanjut tentang perkara itu, tetapi tetap mempertahankan dirinya.
Perkahwinan Rahsia Zizie Ezette & Bung Mokhtar
Kontroversi perkahwinan rahsia aktres jelita Zizie Ezette dan Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin adalah antara kisah panas yang menjadi 'penutup' tirai 2009.
Mereka dikatakan telah pun bernikah awal Disember lalu, namun masing-masing menafikan tentang perkara itu.
'Sandiwara' mereka berterusan apabila Zizie, Bung Mokhtar dan ibu Zizie, Khaty Fauziah menafikan sekeras-kerasnya tentang perkahwinan tersebut walaupun ada di antara ahli-ahli parlimen yang merupakan rakan kepada Bung Mokhtar sendiri mengaku pasangan telah berkahwin.
Kata Zizie, dia masih dalam proses perkenalan dengan ahli politik itu manakala Bung Mokhtar pula mengeluarkan kenyataan "saya tidak cukup kacak untuk beliau".
Ibu Zizie juga menegaskan bahawa anaknya sedang sibuk di lokasi drama, namun tidak menafikan kedua-duanya sedang mengenali hati budi dan turut merestui hubungan mereka jika sudah ditakdirkan jodoh bersama walaupun Zizie akan dikecam kerana berkahwin dengan suami orang.
Namun, 20 Disember lalu, Bung Mokhtar sendiri mengesahkan bahawa beliau dan Zizie memang sudah berkahwin seperti yang digembar-gemburkan. Tetapi beliau tidak memaklumkan tarikh dan tempat pernikahan itu berlangsung.
Zizie juga secara tidak langsung turut mengesahkan tentang perkahwinannya itu tetapi enggan mengulas lanjut tentang perkara ini.
"Kalau Datuk dah cakap ya (sudah berkahwin), ya lah...," kata Zizie yang dikatakan menjadi isteri kedua.

10 peristiwa penting 2009

http://media1.malaysiakini.com/31/418add32713ce3a1196c37ba7fc5c084.gif
10 peristiwa penting 2009
Dis 28, 09 7:50pm
Kami membawa anda kembali mengimbau peristiwa penting yang berlaku sepanjang tahun 2009. Berikut adalah 10 laporan terpenting yang mendapat liputan Malaysiakini sepanjang tempoh tersebut.

Kisah putera dan model remaja

Cerita mengenai pekerja asing didera bukanlah perkara baru di Malaysia. Begitu jugalah dengan tahun ini. Tetapi kes ini telah

mencetuskan kemarahan di Jakarta, sebahagiannya kerana individu didakwa terbabit adalah dari kalangan istana.

Perkahwinan antara model remaja Indonesia - Manohara Odelia Pinot - dengan Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra berakhir dengan perpisahan apabila Manohara mendakwa dia telah menjadi mangsa dera, diculik serta dirogol.

Dengan bantuan ibunya, Manohara telah melarikan diri dari suaminya ketika menziarahi Sultan Kelantan yang sedang dirawat di Singapura.

Ekoran itu, Tengku Muhammad Fakhry Petra, 31, telah memfailkan saman terhadap isternya dan ibu mertuanya itu - kedua-duanya kini berada di Jakarta - supaya memulangkan 'hutang' berjumlah RM1.1 juta. Beliau menang kes tersebut apabila Manohara dan ibunya gagal hadir di mahkamah.

Apa yang berlaku itu juga dipercayai ada kaitan dengan tindakan memecat Tengku Muhammad Fakhry dari Majlis Perajaan Kelantan September lalu. Bulan ini, Tengku Muhammad Fakhry memfailkan saman terhadap abangnya - pemangku sultan sekarang - kerana memecatnya dari majlis tersebut.


Penentangan terhadap PPSMI

Pengajian dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) - dasar yang diwarisi daripada perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad enam tahun lalu terus menjadi duri dalam daging berterusan kepada kepimpinan negara.

Pada 7 Mac, dipimpin bekas pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Datuk Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said, ribuan penunjuk perasaan membanjiri jalanraya, mengharungi tembakan bertalu-talu meriam air dan gas pemedih mata untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong.

Buat pertama kalinya, golongan seniman dan budayawan pelbagai bangsa - yang dilihat berdiam diri terhadap dasar kerajaan selama ini - bangkit menuntut pemansuhan PPSMI.

Malah, kesemua lima sasterawan negara yang masih hidup secara terbuka mengeluarkan kenyataan bersama berhubung perkara itu.

Malah penentangan terhadap PPSMI turut menyaksikan pengemblengan tenaga antara Gabungan Penulis Nasional (Gapena) dengan golongan pendidik Cina.

Akhirnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terpaksa tunduk kepada desakan yang berterusan itu.

Dan pada bulan Julai, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga menteri pelajaran, akhirnya mengumumkan pemansuhan PPSMI secara berperingkat-peringkat.

Mulai tahun 2012, kedua-dua subjek berkenaan di sekolah rendah akan kembali diajar dalam bahasa Malaysia bagi sekolah kebangsaan dan dalam bahasa Cina dan Tamil di sekolah jenis kebangsaan (SJK).

Bagaimanapun, para penentangnya masih berpuas hati kerana menganggapnya bukan pemansuhan, sebaliknya satu penangguhan, dan masih meneruskan perjuangan mereka supaya PPSMI dimansuhkan serta merta.


Kematian dalam tahanan

Ada perkara yang tidak akan berubah. Kekerasan polis menduduk tempat ke-7 dalam siri 10 Berita Utama pada tahun 2003 dan 2004. Dan ia muncul lagi tahun ini.

Tahun 2009 menyaksikan satu lagi kes kematian tahanan polis - A Kugan, di mana laporan bedahsiasatnya mengunjurkan bahawa dia
dipukul ketika ditahan di sebuah balai polis Januari lalu.

Selepas kempen bersungguh-sungguh kumpulan hak asasi, seorang anggota polis akhirnya dihadapkan ke mahkamah 10 bulan kemudiannya atas tuduhan "menyebabkan kecederaan teruk" ketika cuba mendapatkan pengakuan mangsa.

Kematian Kugan telah menaikkan semangat kempen terhadap kes kematian dalam tahanan polis - seorang lagi mangsa ialah R Gunasegaran serta kes kematian pendatang tanpa izin di kem tahanan.

Kini tumpuan juga tertumpu kepada kes di mana enam orang ditembak mati oleh polis di Kulim Kedah pada Februari lalu, dan diikuti dengan satu lagi kes yang sama, membabitkan lima remaja di Klang, Selangor.

Ia menarik perhatian ramai kerana kakak salah seorang mangsa yang mati bertindak membunuh diri dengan meminum racun paraquat.

Bagaimanapun empat orang anaknya yang turut diberi minum racun tersebut, dapat diselamatkan.


Protes kepala lembu

Walaupun hanya seramai kira-kira 50 orang sahaja yang menyertai satu protes kecil, tetapi ia menjadi tajuk berita dan mendapat tumpuan amat meluas kerana ia turut menyentuh sensitiviti agama.

Pada 28 Ogos, satu kumpulan pendemontrasi mengarak satu kepala lembu dan meletakkannya di pintu pagar sekretariat kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat berhubung isu pemindahan sebuah kuil Hindu ke kawasan perumahan mereka di Shah Alam.

Lembu merupakan binatang suci bagi agama Hindu, dan ini telah menimbulkan bantahan sehingga mengundang campurtangan Menteri
Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Bagaimanapun, tindakan menteri berkenaan yang dilihat mempertahankan mereka yang mengadakan demonstrasi tersebut telah
menimbulkan rasa tidak senang dan Malaysiakini telah disalahkan kerana menyiarkan video mengenainya.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah diarahkan menyiasat Malaysiakini di mana ramai wartawan portal
berita tersebut telah disoalsiasat berhubung perkara tersebut.

Sementara itu, 12 peserta demontrasi berkenaan telah didakwa di mahkamah di bawah Akta Hasutan dan tuduhan mengadakan perhimpunan haram.


Teoh: Dibunuh atau bunuh diri?

Pada 16 Julai, kematian seorang pemuda telah menghancurkan apa juga kredibiliti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang belum sampai setahun lagi usianya.

Nama Teoh Beng Hock menjadi sebutan apabila dia ditemui mati di luar bangunan SPRM Selangor di Plaza Masalam. Dia dikatakan jatuh dari tingkat 14 bangunan tersebut yang menempatkan pejabat SPRM. Teoh, yang merupakan setiausaha politik kepada exco kerajaan Selangor, Ean Yong Hian Wah, disoalsiasat sebagai saksi berhubung dakwaan salahguna peruntukan untuk DUN sebelum dia ditemui mati.

Kematiannya telah mencetuskan bantahan umum sehingga perdana menteri kemudiannya bersetuju supaya diadakan inkues punca kematian Teoh serta menubuhkan sebuah jawatankuasa diraja untuk meneliti prosedur siasatan SPRM.

Dua bulan inkues berjalan, pakar patologi Thai, Dr Porntihip Rojanasunand membuat kejutan apabila mendakwa wujud kemungkinan 80 peratus kematian Teoh adalah homisid dan 20 peratus bunuh diri.

Pendedahan tersebut membawa kepada penggalian semula mayat Teoh dan bedahsiasat kedua dilakukan ketua jabatan forensik Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Md Noor, dengan disaksikan oleh Dr Pornthip dan pakar forensik British, Prof Peter Vanezis yang dilantik oleh SPRM.

Bagaimanapun, keputusan bedahsiasat itu masih belum diumumkan dan inkues tersebut telah ditangguhkan sehingga tahun depan.


Tahun pilihanraya kecil

Sebanyak sembilan pilihanraya kecil diadakan selepas pilihanraya umum 2008 di mana keputusannya menunjukkan bahawa BN masih
gagal memulihkan sokongan rakyat terhadapnya. BN tewas dalam enam pilihanraya kecil, termasuk DUN Penanti yang tidak ditandinginya.

Seperti yang dijangkakan, BN berjaya mengekalkan dua kerusi DUN - Batang Ai (Sabah) dan Bagan Pinang (Negeri Sembilan), tetapi tewas kubu kuatnya - kerusi parlimen Kuala Terengganu - kepada PAS.

Kecuali prestasi menggalakkan BN dalam pilihanraya DUN Manek Urai, pembangkang berjaya menang dengan tambahan majoriti di Bukit Selambau, Bukit Gantang dan Permatang Pauh.

BN bagaimanapun memberi tentang hebat di Manek Urai apabila PAS mampu mempertahankan kerusi itu dengan majoriti tipis - daripada 1,352 (2008) kepada hanya 65 undi. Tetapi kegembiraan BN itu tidak lama kerana ia tewas lagi di DUN Permarang Pasir.

BN bagaimanapun memutuskan tidak bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Penanti, di mana calon PKR menang dengan majoriti lebih besar, selepas mengetepikan saingan daripada dua calon bebas.Kerusi Parlimen: Kuala Terengganu (won by PAS), Bukit Gantang (PAS) and Permatang Pauh (PKR).
DUN: Bukit Selambau (PKR), Batang Ai (PRS), Penanti (PKR), Manek Urai (PAS), Permatang Pasir (PAS), and Bagan Pinang (Umno).


Ibu segala skandal

Mereka menggelarnya sebagai ibu segala skandal. Keseluruhan projek boleh menelan RM12.5 bilion wang pembayar cukai dan nasib beberapa ahli politik yang pernah memegang kuasa, kini "berada di hujung tanduk".

PKFZ bermula pada 1999 sebagai projek berharga RM1.96 bilion untuk menjadikan Pelabuhan Klang sebagai sebuah hub pengangkutan laut serantau. Pada 2007, ekoran masalah dan penyelewengan yang berlaku, memaksa kerajaan menyuntik RM4.6 bilion untuk menyelamatkan projek tersebut.

Hanya selepas BN dilanda tsunami politik selepas pilihan raya umum 2008 dan diekori pelantikan Datuk Seri Ong Tee Keat sebagai menteri pengangkutan, maka satu siasatan dalaman dilakukan ke atas PKFZ.

Selepas memenangi pertandingan sengit bagi jawatan presiden MCA, Ong berusaha untuk memulihkan imej dan kredibilitinya dengan
menumpukan kepada siasatan PKFZ.

Pelbagai jawatankuasa ditubuhkan dan hasil siasatannya yang turut membabitkan ahli politik dan pegawai kanan kerajaan, telah memaksa pihak berkuasa mengambil tindakan perlu.

Siasatan kemudiannya dipindahkan dari kementerian pengangkutan kepada sebuah jawatankuasa tertinggi yang dianggotai beberapa
kementerian.

Akhirnya, dua tahun selepas skandal tersebut didedahkan, empat orang - tetapi bukan orang politik - telah diseret ke mahkamah.

Bagaimanapun, mereka dilihat sebagai "ikan kecil". Peguam negara berjanji lebih ramai akan diseret ke mahkamah selepas tahun baru.


Krisis MCA tiada penghujungnya

Sejarah 60 tahun MCA terus menerus diwarnai dengan perebutan kuasa. Dan krisis terbarunya tercetus ekoran pertembungan kumpulan penyokong Ong dengan puak pimpinan timbalannya, Datuk Seri Chua Soi Lek.

Walaupun Chua berjaya memenangi jawatan timbalan presiden MCA, tetapi skandal video seks berterusan menghantuinya.Ong, dalam berdepan dengan lawannya, telah bertindak membuka semula siasatan terhadap scandal seks Chua dan memecatnya daripada parti. Walaupun hukuman tersebut kemudiannya dikurangkan kepada penggantungan keahliannya , tetapi ia gagal untuk menyekat penyokongnya mendesak supaya diadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM).

Tetapi para perwakilan parti telah membuat keputusan mengejut kerana bukan sahaja meluluskan undi tidak percaya terhadap Ong tetapi juga turut menolak usul untuk mengembalikan Chua ke jawatan timbalan presiden. Turut muncul ialah cakap-cakap bahawa wujud kuasa ketiga dalam krisis MCA itu.

Pendaftar pertubuhan kemudiannya membuat keputusan bahawa Chua masih merupakan timbalan presiden MCA. Ong dan Chua kemudian bersetuju menerima pelan damai yang mendapat restu perdana menteri.

Bagaimanapun ia masih gagal untuk menamatkan krisis MCA apabila Naib Presiden, Datuk Seri Liow Tiong Lai dan penyokongnya mahu EGM kedua diadakan bagi mendesak supaya pemilihan baru parti diadakan.

Ini memaksa Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin campur tangan. Selepas beberapa pertemuan, Liow akhirnya bersetuju untuk membatalkan EGM dengan tanggapan bahawa puak-puak yang bertelagah akan mencapai kata sepakat bagi mengadakan pemilihan parti yang baru.

Bagaimanapun, Ong dan Chua tidak komited tentang pemilihan baru parti. Menurut perlembagaan parti itu, dua pertiga atau 21 daripada anggota jawatankuasa pusat (CC) MCA perlu meletak jawatan bagi membolehkan pemilihan baru diadakan. Ekoran itu, Liow dan 12 anggota CC, menyerahkan surat peletakan jawatan mereka. Tetapi beliau mungkin tidak memperolehi jumlah yang mencukupi untuk tujuan tersebut. Dan dengan itu, kemelut MCA berterusan.


Najib berdepan tugas berat
'
Apabila Najib mengambil alih kuasa menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi, ia telah meniupkan semangat baru, khususnya dalam Umno.

Namun, Najib menaiki hirarki parti itu ekoran penolakan secara terbuka kalangan pemimpin dan ahli Umno terhadap kepimpinan Abdullah.

Dan Tan Sri Muhyiddin Yassin, kini timbalan presiden Umno dan timbalan perdana menteri, terbukti telah memainkan peranan besar dalam membuka ruang untuk Najib melangkah masuk ke Sri Perdana.

Bagaimanapun, imej Najib telah tercemar dengan kes pembunuhan Altantuya Shaaribuu dan tuduhan bahawa beliau adalah 'dalang' di sebalik rampasan kuasa di Perak.

Bagi berdepan dengan keraguan rakyat itu, pada permulaan pentadbirannya, Najib telah membebaskan 13 tahanan ISA, termasuk
pemimpin Hindraf. Beliau juga berjanji untuk mengkaji semula akta tersebut. Beberapa bulan selepas mengambil alih teraju pemerintahan negara, termasuk memperkenalkan konsep 1Malaysia, Najib terpaksa berdepan pula dengan tugas berat menerajui negara berdepan dengan kemelesetan ekonomi serta menangani kehendak golongan minoriti dan pada masa yang sama memastikan sokongan berterusan orang Melayu.

Dengan tahun 2009 akan melabuhkan tirainya Khamis ini, Najib berdepan dengan satu lagi masalah - kes kehilangan dua enjin jet pejuang bernilai RM100 juta - yang lesap ketika beliau menerajui kementerian pertahanan.


Perak berwajah dua

Tanpa ragu-ragu lagi bahawa berita terbesar tahun ini ialah rampasan kuasa di Perak. Negeri itu menjadi gelanggang perang politik dekad ini selepas BN mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri itu daripada Pakatan Rakyat ekoran tindakan tiga ADUN Pakatan keluar parti dan menyokong BN.

Apa yang berlaku di Perak mempunyai implikasi besar di segi perundangan kerana keputusan mahkamah - sebahagian besarnya
menguntungkan BN - telah menulis semula amalan selama ini mengenai kuasa sultan, speaker DUN, Suruhanjaya Pilihan Raya dan menteri besar.

Ekoran itu, rakyat Perak kini berdepan dengan dua kerajaan negeri, dua speaker, dua menteri besar dan dua persidangan berasingan dalam dewan undangan negeri (DUN) yang sama.

BN enggan tunduk kepada desakan supaya diadakan pilihanraya negeri yang baru kerana mereka memegang kuasa di negeri itu, manakala saman Pakatan yang mencabar kesahihan kerajaan negeri BN akan diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

Pada masa ini, semua pihak menunggu keputusan Mahkamah Persekutuan itu mengenai siapakan menteri besar Perak yang sah. Tetapi apa juga keputusannya, ia merupakan sesuatu yang sementara - penentu sebenar ialah para pengundi di Perak dalam pilihanraya akan datang. Berita asal